ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΜΕ ΔΩΡΕΑ ΩΑΡΙΩΝ
Η δωρεά ωαρίων είναι για ορισμένα ζευγάρια η μόνη τους ελπίδα να αποκτήσουν παιδί. Σε περιπτώσεις που οι προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν έχουν αποτέλεσμα λόγω των ωαρίων, δηλαδή υπάρχει πολύ μειωμένο απόθεμα ωαρίων ή τα ωάρια είναι κακής ποιότητας, τότε το ζευγάρι μπορεί να επιλέξει να χρησιμοποιήσει τα ωάρια μίας άλλης γυναίκας, η οποία έχει αποφασίσει να δωρίσει τα ωάριά της.
Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που αποφασίζουν να κάνουν παιδί σε προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία, αυξάνεται κι ο αριθμός εξωσωματικών που γίνονται με δωρεά ωαρίων και τα ποσοστά επιτυχίας αυτής της μεθόδου είναι εντυπωσιακά.
Η απόφαση για δωρεά ωαρίων μπορεί να είναι δύσκολη (όπως και όταν πρόκειται για δωρεά σπέρματος), αλλά για μερικά ζευγάρια μπορεί να είναι η μοναδική τους επιλογή για να αποκτήσουν την οικογένεια που ονειρεύονται.
Σε ποιες περιπτώσεις είναι καλή επιλογή η δωρεά ωαρίων;
- Σε πρόωρη εμμηνόπαυση.
- Αν η ποιότητα των ωαρίων είναι κακή.
- Αν έχουν γίνει πολλές προσπάθειες εξωσωματικής χωρίς επιτυχία, λόγω των ωαρίων.
- Αν έχει προηγηθεί χημειοθεραπεία ή κάποια χειρουργική επέμβαση που ελαττώνει τον αριθμό των ωαρίων.
- Αν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στους απογόνους σοβαρού γενετικού προβλήματος από την πλευρά της μητέρας. προβλήματος.
Ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας με δωρεά ωαρίων;
Σε μία εξωσωματική γονιμοποίηση με δωρεά ωαρίων, το ποσοστό επίτευξης και επιτυχούς ολοκλήρωσης της εγκυμοσύνης, εξαρτάται από την ηλικία των ωαρίων (δηλαδή την ηλικία της γυναίκας που δωρίζει τα ωάριά της) κι όχι από την ηλικία της γυναίκας που κυοφορεί.
Αυξάνεται λοιπόν το ποσοστό εγκυμοσύνης και μειώνεται σημαντικά το ποσοστό αποβολών.
Πως αποφασίζει μία γυναίκα αν η δωρεά ωαρίων είναι η σωστή επιλογή;
Η απόφαση δεν είναι εύκολη για το ζευγάρι που αποφασίζει να επιλέξει τη δωρεά ωαρίων. Είναι σημαντικό να μιλήσει το ζευγάρι με ειδικούς για το θέμα. Το ζευγάρι μπορεί αν το επιθυμεί να συμβουλευθεί ειδικούς ψυχολόγους πριν λάβει την απόφαση να προχωρήσει στη θεραπεία με δωρεά ωαρίων.
Είναι εύκολο να βρεθεί η κατάλληλη δότρια;
Στη χώρα μας η νομοθεσία επιτρέπει όλες τις θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής υπό προϋποθέσεις.
Η δωρεά ωαρίων είναι ανώνυμη και εθελοντική. Ούτε το ζευγάρι επιτρέπεται να μάθει την ταυτότητα της δότριας, ούτε η δότρια να γνωρίζει οτιδήποτε για το ζευγάρι. Τόσο το ζευγάρι όσο και η δότρια υπογράφουν τις αντίστοιχες σχετικές έγγραφες συναινέσεις πριν τη θεραπεία.
Η δωρεά ωαρίων είναι το πιο πολύτιμο δώρο που μπορεί να κάνει μια γυναίκα σε ένα ζευγάρι. Ο νόμος προβλέπει αποζημίωση της δότριας για έξοδα μετακίνησης και για απώλεια εισοδήματος αν πρέπει να πάρει άδεια από τη δουλειά της λόγω της θεραπείας.
Τι πρέπει να περιμένει ένα ζευγάρι όταν κάνει εξωσωματική με δωρεά ωαρίων;
Τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής με δωρεά ωαρίων είναι πάρα πολύ υψηλά και αγγίζουν το 70%.
«Ημέρα 0»: η ημέρα της ωοληψίας
Προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας της θεραπείας, ιδανικά προσδοκούμε 8-10 ωάρια καλής ποιότητας την ημέρα της ωοληψίας. Σε κάποιους κύκλους, ενδεχομένως να υπάρχει μεγαλύτερος ή μικρότερος αριθμός ωαρίων στην ωοληψία, σε σχέση με το αναμενόμενο.
«Ημέρα 1»: η ημέρα ελέγχου της γονιμοποίησης
Από τα 8-10 ωάρια, αναμένεται τα 7 κατά μέσο όρο να γονιμοποιηθούν φυσιολογικά. Καθοριστικό παράγοντα αποτελεί η ποιότητα των ωαρίων αλλά και του δείγματος σπέρματος.
«Ημέρα 3»: εμβρυομεταφορά στο στάδιο του μοριδίου
Από τα περίπου 7 έμβρυα της 1ης ημέρας, αναμένεται η πλειονότητα να έχουν εξελιχθεί ομαλά ως την 3η ημέρα, δηλαδή ο ρυθμός των διαιρέσεων, ο αριθμός των κυττάρων και η μορφολογία τους να είναι σωστά με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και τα κριτήρια αξιολόγησης των εμβρυολόγων. Ο γιατρός και ο εμβρυολόγος κρίνουν αν όντως είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για την εμβρυομεταφορά.
Με βάση την ελληνική νομοθεσία, σε ένα κύκλο εξωσωματικής με δωρεά ωαρίων επιτρέπεται να μεταφερθούν έως 2 έμβρυα. Τα πλεονάζοντα έμβρυα, εφόσον είναι καλής ποιότητας, μπορεί να καταψυχθούν.
«Ημέρα 5»: εμβρυομεταφορά στο στάδιο της βλαστοκύστης
Αν τελικά αποφασιστεί να προχωρήσουμε σε καλλιέργεια βλαστοκύστης, δηλαδή να παραμείνουν τα έμβρυα σε καλλιέργεια ως την 5η ημέρα που φθάνουν στο στάδιο της βλαστοκύστης, τότε από τα 5-6 έμβρυα 3η ημέρας, αναμένεται να υπάρξουν 3-4 κατάλληλες βλαστοκύστες.
Η καλλιέργεια βλαστοκύστης αποτελεί και ένα κριτήριο επιλογής των καλύτερων εμβρύων. Όσα εξελιχθούν σε βλαστοκύστες είναι τα καλύτερα προς εμβρυομεταφορά. Με την καλλιέργεια βλαστοκύστης πάντως, μειώνεται σημαντικά το ενδεχόμενο να έχουμε πλεονάζοντα έμβρυα που θα μπορούσαν να καταψυχθούν. Ο γιατρός και ο εμβρυολόγος αποφασίζουν αν πρέπει να γίνει καλλιέργεια βλαστοκύστης ή όχι ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας.
Αφήστε μια απάντηση