Γιατί έχει τόση μεγάλη σημασία η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων?
Τα σπερματοζωάρια χαρακτηρίζονται από προωθητική ή επιτόπια κίνηση ή είναι ακίνητα. Μόνο τα σπερματοζωάρια που κινούνται γρήγορα και προωθητικά είναι ικανά να κολυμπήσουν έως το ωάριο και να το γονιμοποιήσουν. Η κινητικότητα βαθμολογείται με μία κλίμακα από το a έως το d, σύμφωνα με τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO, 2021).
🏄♂️ 🥇 Bαθμός a (γρήγορη προωθητική κίνηση). Σ’ αυτήν ανήκουν τα σπερματοζωάρια που κολυμπούν γρήγορα και παρουσιάζουν γρήγορη προωθητική κίνηση σε μία ευθεία γραμμή.
🏊🏻♂️Βαθμός b (αργή προωθητική κίνηση). Σ’ αυτήν ανήκουν τα σπερματοζωάρια που κολυμπούν αργά προς τα εμπρός είτε σε καμπύλη είτε σε τεθλασμένη γραμμή.
Βαθμός c (μη προωθητική). Σ’ αυτήν ανήκουν τα σπερματοζωάρια που κινούν τις ουρές τους, αλλά δεν κινούνται προς τα εμπρός (μόνο τοπική κινητικότητα).
Βαθμός d (ακίνητα). Σ’ αυτήν ανήκουν τα σπερματοζωάρια που δεν κινούνται καθόλου.
Τα σπερματοζωάρια των βαθμολογιών c και d θεωρούνται μικρής χρησιμότητας για φυσιολογική γονιμοποίηση. Αν η κινητικότητα είναι μικρή τότε πρόκειται για ασθενοσπερμία. Αν η κατάσταση δεν βελτιώνεται μετά την πιθανή θεραπεία που θα υποδείξει ο ουρολόγος, το ζευγάρι θα πρέπει να συζητήσει με ειδικούς στην υπογονιμότητα.
Αφήστε μια απάντηση