Επιλογή ιδανικού σπερματοζωαρίου για ICSI. Υπέρ και κατά του IMCI και PICSI
Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι άνδρες με φυσιολογικές παραμέτρους σπέρματος έχουν χαμηλά επίπεδα κατακερματισμού του DNA, ενώ οι υπογόνιμοι άνδρες με μειωμένες παραμέτρους σπέρματος παρουσιάζουν πιθανώς εγκοπές και σπασίματα στη σπερματοχρωματίνη τους. Στους άνδρες αυτούς, η παραβιασµένη ακεραιότητα του DNA, που µετράται µε συµβατικές µεθόδους, δεν φαίνεται να συσχετίζεται µε τη συγκέντρωση και τη µορφολογία των σπερματοζωαρίων. Σε µια συστηµατική παρατήρηση που πραγµατοποιήθηκε στο εργαστήριό µας, εντοπίσαµε µια αντίστροφη συσχέτιση µεταξύ του κατακερµατισµού του DNA (µετρούµενου µε SCSA και TUNEL) και της κινητικότητας – όσο η κινητικότητα µειώνεται, τόσο αυξάνεται ο κατακερµατισµός του DNA.
Η αναζήτηση του ιδανικού σπερματοζωαρίου μελετήθηκε με την επιλογή (υπό υψηλή μεγέθυνση) των μεμονωμένων σπερματοζωαρίων που ονομάζεται IMSI ή MSOME.
Η τροποποιηµένη τεχνική µε την ονοµασία “ενδοκυτταροπλασµατική µορφολογικά επιλεγµένη έγχυση σπέρµατος” (IMSI) ισχυρίστηκε ότι αποδίδει καλύτερα κλινικά αποτελέσµατα από εκείνα της συµβατικής ICSI. Σε αρκετές µικρές µελέτες, η ICSI µε µορφολογικά επιλεγµένα σπερµατοζωάρια αναφέρθηκε ότι αποδίδει υψηλότερα ποσοστά γονιµοποίησης, εµφύτευσης και κλινικής εγκυµοσύνης µαζί µε χαµηλότερες απώλειες εγκυµοσύνης και υψηλότερο ποσοστό υγιών απογόνων. Ωστόσο, ο έλεγχος µε µεγαλύτερη µεγέθυνση για ιριδισµούς στην επιφάνεια του σπέρµατος δεν φαίνεται να ωφελεί τα κλινικά αποτελέσµατα, όπως προκύπτει από άλλες μεγάλες ανεξάρτητες έρευνες. Αυτό ισχύει για ασθενείς µε µειωµένες παραµέτρους σπέρµατος και για εκείνους που υποβάλλονται είτε σε πρώτη είτε σε επανειληµµένες προσπάθειες ART. Πράγματι, λεπτομερέστερες μορφολογικές παρατηρήσεις με ηλεκτρονική μικροσκοπία σάρωσης και απλή μικροσκοπία έδειξαν ότι οι ορατές ανωμαλίες ή κενοτόπια είναι σχεδόν πάντα παρούσες στις κεφαλές του ανθρώπινου σπερματοζωαρίου και μάλιστα φαίνεται να αποτελούν φυσιολογικό εύρημα. Αυτές οι δομές που μοιάζουν με κενοτόπια ή κρατήρες εμφανίζονται σε ποσοστό >90% των σπερματοζωαρίων από γόνιμους δότες με φυσιολογικές παραμέτρους σπέρματος.
Έχει επίσης υποστηριχθεί ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του μη φυσιολογικού φαινότυπου του σπέρματος και της χρωμοσωμικής/χρωματινικής ακεραιότητας με τη χρήση δοκιμασίας δέσμευσης υαλουρονικού οξέος(PICSI) που εμφανίζεται στην επιφάνεια των ώριμων σπερματοζωαρίων(38-40). Η μέθοδος PICSI χρησιμοποιήθηκε με σκοπό να εντοπιστούν τα πιο βιώσιμα, ώριμα σπερματοζωάρια που έχουν ακέραιο DNA, περιορισμένη ανευπλοειδία, περιορισμένη ποσότητα ιστονών και αυξημένη δυναμική γονιμοποίηση. Ωστόσο, η αντίληψή αυτή αντικρούεται από την παρατήρηση ότι τα ανώριμα σπερματοζωάρια όπως αυτά που ανακτώνται από την επιδιδυμίδα και τους όρχεις είναι ικανά να παράγουν υψηλά ποσοστά γονιμοποίησης και εγκυμοσύνης, συγκρίσιμα με της απλής εξωσωματικής.