Κατάψυξη ωαρίων: Για ποιες γυναίκες, πώς και γιατί;
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες προχωρούν σε κατάψυξη ωαρίων ή ωοθηκικού ιστού, για κοινωνικούς ή ιατρικούς λόγους.
Πρόκειται για την κατάψυξη ωαρίων γυναικών που θέλουν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους στο μέλλον ή να καθυστερήσουν για επαγγελματικούς ή κοινωνικούς λόγους τη μητρότητα.
Η υαλοποίηση των ωοκυττάρων, κατάκτηση της τελευταίας 12ετίας, είναι η πιο νέα και βέλτιστη πρακτική που χρησιμοποιείται σήμερα σε αυτόν τον τομέα.
Στη διαδικασία της υαλοποίησης χρησιμοποιούνται κρυοπροστατευτικές ουσίες. Αυτές προλαμβάνουν τη δημιουργία κρυστάλλων, με στόχο την ταχύτερη κατάψυξη, και την προστασία του προς κατάψυξη γενετικού υλικού.
Οι κατάλληλες υποψήφιες
Η κατάψυξη ωαρίων απευθύνεται σε γυναίκες που:
-
Αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητά τους, π.χ. αυτοάνοσα νοσήματα κ.ά.
-
Πρέπει να υποβληθούν σε θεραπείες που μπορούν να επιδράσουν στην ικανότητά τους να συλλάβουν, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία.
-
Πρόκειται να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.
-
Θέλουν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους για μελλοντική χρήση. Αυτό απαλλάσσει τις γυναίκες από το ψυχολογικό κόστος και την πίεση της άμεσης τεκνοποίησης. Απευθύνεται επίσης σε γυναίκες που δεν έχουν βρει ακόμη τον ιδανικό σύντροφο και που φοβούνται ότι μέχρι να τον βρουν, δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να αποκτήσουν τα δικά τους παιδιά.
Τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα που θέλει να καταψύξει τα ωάριά της;
Να απευθυνθεί σε ένα κέντρο υψηλής εξειδίκευσης και ειδικούς με μεγάλη εμπειρία. Έτσι, θα εξασφαλίσει ότι η ωοληψία θα γίνει υπό τις βέλτιστες συνθήκες και με τα πιο σύγχρονα τεχνικά και εργαστηριακά μέσα. Επιπλέον, ένα κέντρο που θα εξασφαλίσει την κατάψυξη των ωαρίων υπό ιδανικές συνθήκες, θα αυξήσει τις πιθανότητες αυτά να είναι αξιοποιήσιμα μετά την απόψυξή τους.
Να μην καθυστερεί τη διαδικασία, αν έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αυτήν. Δυστυχώς, πολλές γυναίκες αποφασίζουν να προχωρήσουν σε κατάψυξη ωαρίων λίγο πριν τα 40 τους χρόνια. Τότε όμως, τα ποσοστά επιτυχίας τους είναι αισθητά χαμηλότερα.
Ωοληψία
Η λήψη των ωαρίων γίνεται με μέθη, στην μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης.
Μία βελόνα, οδηγείται διακολπικά στο θύλακα για να αναρροφήσει το ωάριο. Οι σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι όσο πιο πολλά είναι τα ωάρια που θα ανακτηθούν (έως 15 ανά κύκλο), τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες απόκτησης παιδιού στο μέλλον.
Η πιθανότητα απόκτησης παιδιού στο μέλλον συνδέεται και με την ηλικία κατά την οποία γίνεται η κατάψυξη ωαρίων. Tα ποσοστά επιτυχίας είναι σημαντικά μεγαλύτερα για τις γυναίκες ηλικίας 35 ετών και κάτω.
Πηγές
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34360381/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31931675/
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/egg-freezing/about/pac-20384556
Αφήστε μια απάντηση