Λιγότερα παιδιά γεννιούνται στον κόσμο
Μια σημαντική αλλαγή παρατηρείται στο πως διαμορφώνεται ο πληθυσμός παγκοσμίως, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο Lancet.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι έχει σημειωθεί μια παγκόσμια πτώση στον αριθμό των παιδιών που γεννιούνται, με τους ερευνητές να ισχυρίζονται ότι τα στοιχεία είναι μια ‘μεγάλη έκπληξη’.
Η έρευνα παρακολούθησε κάθε χώρα του κόσμου από το 1950 μέχρι το 2017.
Συγκεκριμένα, το 1950 οι γυναίκες έκαναν κατά μέσο όρο 4,7 παιδιά στη ζωή τους αλλά μέχρι το περασμένο έτος αυτός ο αριθμός έπεσε στο 2,4 για κάθε γυναίκα, κάτι που όμως συμβολίζει μια μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στα κράτη.
Δηλαδή, ο αριθμός των γεννήσεων στην Νιγηρία, στην Δυτική Αφρική, είναι 7,1, όμως στην Κύπρο οι γυναίκες κάνουν μόλις ένα παιδί κατά μέσο όρο, την ώρα που η ίδια αναλογία για την Αγγλία είναι 1,7, αριθμός παρόμοιος με αυτόν που ισχύει στις περισσότερες δυτικές χώρες.
Υπάρχει ιδανικός αριθμός;
Το ποσοστό γονιμότητας είναι ο μέσος αριθμός των παιδιών που μια γυναίκα θα φέρει στον κόσμο στη ζωή της (είναι διαφορετικό από το ποσοστό των γεννήσεων που είναι ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται κάθε χρόνο).
Κάθε φορά που το ποσοστό της κάθε χώρας πέφτει κάτω από 2,1, οι πληθυσμοί θα φτάσουν στο σημείο να συρρικνωθούν αισθητά, κάτι που θα έχει βαθιές συνέπειες για τις κοινωνίες που θα έχουν «περισσότερους παππούδες, παρά εγγόνια».
Ποιες χώρες επηρεάζονται περισσότερο;
Οι χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό γονιμότητας είναι εκείνες οι χώρες με την μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη, όπως οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Κορέα και η Αυστραλία. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πληθυσμός μικραίνει, τουλάχιστον όχι ακόμα αφού πρόκειται για κάτι που εξαρτάται από ένα σύνολο πραγμάτων όπως το ποσοστό γονιμότητας, τα στοιχεία των θανάτων και την μετανάστευση. Επίσης, η διαδικασία της αλλαγής του ποσοστού γονιμότητας χρειάζεται μια τουλάχιστον γενιά για να εδραιωθεί.
Όμως, ο Καθηγητής Christopher Murray, διευθυντής του Ινστιτούτου για τις Μετρήσεις και την Αξιολόγηση της Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον είπε στο BBC ότι «σύντομα θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου οι κοινωνίες θα παγιδευτούν σε έναν πληθυσμό που συρρικνώνεται».
Στα μισά κράτη του κόσμου ακόμα γεννιούνται αρκετά παιδιά, αλλά όσο οι χώρες θα αναπτύσσονται οικονομικά, περισσότερες χώρες θα έχουν χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας.
Γιατί πέφτουν τα ποσοστά γονιμότητας
Ο λόγος που πέφτουν τα ποσοστά γονιμότητας δεν έχει να κάνει με τις μετρήσεις του σπέρματος ή με οτιδήποτε πάει ο νους κάποιου που σκέφτεται την γονιμότητα ενός ζευγαριού.
Ωστόσο, όλα συγκεφαλαιώνονται σε τρεις παράγοντες:
- Λιγότεροι θάνατοι στην παιδική ηλικία
- Μεγαλύτερη πρόσβαση στην αντισύλληψη
- Περισσότερες γυναίκες στην εκπαίδευση και την εργασία
Ποιες θα είναι οι συνέπειες
Χωρίς την μετανάστευση, οι χώρες θα αντιμετωπίσουν το γήρας και την συρρίκνωση των πληθυσμών.
Ο καθηγητής Dr George Leeson, Διευθυντής του Ινστιτούτου της Οξφόρδης για την Γήρανση του Πληθυσμού λέει ότι αυτή η πιθανότητα δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό, αφού η κοινωνία θα προσαρμοστεί στην τεράστια δημογραφική αλλαγή.
Όπως προσθέτει στο BBC: “Τα δημογραφικά στοιχεία επηρεάζουν κάθε παράγοντα της ζωής μας. Κοιτάξτε έξω από το παράθυρό σας, τους ανθρώπους στους δρόμους, τα σπίτια, την κίνηση, την κατανάλωση, όλα επηρεάζονται από την δημογραφία.
«Οτιδήποτε και αν σχεδιάζουμε δεν έχει να κάνει με τους αριθμούς του πληθυσμού αλλά και με την δομή των ηλικιών που υφίσταται αλλαγές, οπότε θεμελιωδώς δεν μπορούμε να έχουμε έλεγχο», πρόσθεσε.
Ο ίδιος πιστεύει ότι οι χώροι της εργασίας πρέπει να αλλάξουν και ακόμα και η ιδέα της σύνταξης στα 68, η τωρινή υψηλότατη ηλικία στο Ηνωμένο Βασίλειο, δε θα είναι βιώσιμη.
Ο συντάκτης της έκθεσης, Καθηγητής Murray τονίζει: «Σε σχέση με τις τωρινές τάσεις, θα υπάρξουν πολύ λιγότερα παιδιά και πολύ περισσότεροι άνθρωποι πάνω από 65 χρονών και αυτό είναι πολύ δύσκολο για να διατηρηθεί η Παγκόσμια Κοινωνία».
«Σκεφτείτε όλες τις συνέπειες που θα έχει στην οικονομία και την κοινωνία το δεδομένο ότι θα υπάρχουν πιο πολλοί παππούδες και γιαγιάδες από ότι εγγόνια»
«Νομίζω», συνεχίζει, «ότι η Ιαπωνία έχει επίγνωση αφού είναι αντιμέτωπη με έναν πληθυσμό που συρρικνώνεται αλλά δεν πιστεύω ότι αφορά πολλές χώρες του δυτικού κόσμου, αφού η υπογεννητικότητα ισορρόπησε με την μετανάστευση».
«Σε ένα παγκόσμιο επίπεδο, δεν υπάρχει λύση για την μετανάστευση, καταλήγει ο Καθηγητής Murray.
Τα ποσοστά στην Κίνα
Μια χώρα που έχει δει μια τεράστια αύξηση του πληθυσμού της από το 1950 είναι η Κίνα, που από μισό δισεκατομμύριο κατοίκους έχει φτάσει το 1,4 δισεκατομμύριο.
Όμως η χώρα αντιμετωπίζει ακόμα την πρόκληση των ποσοστών γονιμότητας που ανέβηκε στο 1,5 το 2017 αποχαιρετώντας την διάσημη πολιτική του ενός παιδιού.
Ο λόγος που οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται ποσοστό γονιμότητας της; Τάξεως του 2,1 είναι επειδή δεν επιβιώνουν όλα τα παιδιά μέχρι την ενηλικίωση, ενώ τα μωρά που γεννιούνται εκεί είναι λίγο πιο πιθανό να είναι αγόρια από ότι κορίτσια.
Στην Κίνα, σύμφωνα με την έρευνα, για κάθε 100 κορίτσια γεννιούνται 117 αγόρια που «δείχνει την τάση για εκτρώσεις βάσει επιλογής φύλου αλλά και την πιθανότητα θηλυκής παιδοκτονίας».
Αυτό σημαίνει ότι ακόμα πιο πολλά παιδιά πρέπει να γεννηθούν προκειμένου να σταθεροποιηθεί ο πληθυσμός.
Οι συνέπειες
Οι συνέπειες όλων αυτών των δεδομένων, συνδυασμένες με την έλλειψη της μετανάστευσης, θα είναι ότι οι χώρες θα αντιμετωπίσουν τα γηρατειά και την συρρίκνωση των πληθυσμών τους.
Πηγή: The Lancet
Αφήστε μια απάντηση