Η ψυχολογία των παιδιών που γεννιούνται με σπέρμα δότη
Όταν μία γυναίκα αποφασίσει να γίνει μητέρα χρησιμοποιώντας σπέρμα δότη, με σπερματέγχυση ή εξωσωματική γονιμοποίηση, το παιδί της δεν θα υποφέρει από την έλλειψη του πατέρα, σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου Cambridge.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος γυναίκες που ζουν στη Βρετανία και οι οποίες αποφάσισαν να αποκτήσουν παιδί με δωρητή σπέρματος και να το μεγαλώσουν μόνες τους.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τόσο οι μητέρες που δεν έχουν σύντροφο, όσο και τα παιδιά που αποκτούν, δεν αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης του πατέρα. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ψυχολογική κατάσταση των παιδιών ή το πιθανό τραύμα που μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά η έλλειψη πατέρα.
Η έρευνα όμως έδειξε ότι στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει αυτό, καθώς οι γυναίκες που μεγαλώνουν από επιλογή μόνες τα παιδιά τους, είναι το ίδιο καλές μητέρες όσο και εκείνες που τα μεγαλώνουν μαζί με τον σύντροφό τους και δεν βρέθηκαν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ μονογονεϊκών οικογενειών και των “παραδοσιακών” οικογενειών, όπου τα παιδιά μεγαλώνουν με τη μητέρα και τον πατέρα τους.
Οι ερευνητές εξέτασαν στις μονογονεϊκές αυτές οικογένειες την εκδήλωση τρυφερότητας από τη μητέρα στο παιδί, την απόλαυση του ποιοτικού παιχνιδιού μαζί με το παιδί, την αλληλεπίδραση μητέρας-παιδιού, τις αντιπαραθέσεις που έχει κάθε μητέρα με το παιδί της, αλλά και κατά πόσο εκείνη ασκεί κριτική στο παιδί.
Όπως ανακοίνωσαν, δεν βρέθηκαν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ μονογονεϊκών οικογενειών και των παραδοσιακών οικογενειών όπου τα παιδιά μεγαλώνουν με τη μητέρα και τον πατέρα τους.
Στη Βρετανία, ο αριθμός των γυναικών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να χρησιμοποιήσουν σπέρμα δότη για να αποκτήσουν παιδί έχει αυξηθεί κατά 50% από το 2000. Υπολογίζεται ότι περίπου 2.500 χιλιάδες γυναίκες κάθε χρόνο στη Βρετανία συλλαμβάνουν χρησιμοποιώντας σπέρμα δότη.
Η άποψή μου
Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν με εκπλήσσουν, καθώς στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουμε από την εμπειρία μας με εκατοντάδες γυναίκες, οι οποίες είτε αποφασίζουν να κάνουν παιδί μόνες τους είτε εξαιτίας διαφορετικών καταστάσεων αναγκάζονται να μεγαλώσουν μόνες το παιδί τους και να κάνουν τη δουλειά και των δύο. Μία γυναίκα μπορεί λοιπόν συνειδητά να αποφασίσει να βιώσει την ευτυχία της μητρότητας, ακόμα κι αν δεν έτυχε να συναντήσει τον κατάλληλο σύντροφο τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής της. Η κοινωνία έχει αλλάξει, το ίδιο και οι οικογένειες, που ξέφυγαν πλέον από τα παραδοσιακά πρότυπα και αναπτύσσονται υγιώς και με διαφορετικά σχήματα.
Αφήστε μια απάντηση