Ποια είναι η λύση εάν η κατάψυξη εμβρύων αντίκειται στις θρησκευτικές πεποιθήσεις του ζευγαριού;
Μιλώντας με ένα εξαιρετικό ζευγάρι, ήρθα για πολλοστή φορά σε επαφή με ένα πολύ σημαντικό θέμα. Ήταν έτοιμοι για εξωσωματική γονιμοποίηση αλλά, για θρησκευτικούς λόγους, αντίθετοι στην κατάψυξη (κρυοσυντήρηση) εμβρύων.
Το θέμα που μου έθεσαν είναι ότι αφού κάνουν τα παιδιά τους, δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να καταστραφούν τα έμβρυά που θα είχαν πιθανώς κρυοσυντηρηθεί. Επίσης το ζευγάρι φοβόταν ότι σε περίπτωση που θα τους συνέβαινε κάποιο ατύχημα, θα είχαν μείνει κρυοσυντηρημένα έμβρυα, τα οποία θα καταστρέφονταν.
Το ζευγάρι συμφωνεί απόλυτα με την κατάψυξη ωαρίων και με την κατάψυξη σπέρματος, αλλά έχει αντιρρήσεις σχετικά με την κρυοσυντήρηση εμβρύων, καθώς αυτό αντίκειται στις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Ήταν πολύ απογοητευμένοι, επειδή κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης, τους είχαν αντιμετωπίσει σαν οπισθοδρομικούς και δεν συζήτησαν καθόλου τα πιστεύω τους και τα θέλω τους.
Υπάρχουν λύσεις
Υπάρχουν λύσεις και είναι πολύ απλές. Καταρχήν μπορούμε να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας με φυσικό κύκλο εξωσωματικής, ώστε να μην υπάρχουν πλεονάζοντα έμβρυα για να τεθεί καν το ζήτημα. Με φυσικό κύκλο έχουμε μόνο ένα ωάριο το οποίο μπορεί να γονιμοποιηθεί και να μεταφερθεί άμεσα στη μητέρα, χωρίς να μεσολαβήσει κρυοσυντήρηση.
Αν επιλέξουμε να προχωρήσουμε σε εξωσωματική γονιμοποίηση με διέγερση ωοθηκών, έχουμε τη δυνατότητα από τα 5-6 ωάρια που πιθανώς θα πάρουμε, να γονιμοποιήσουμε το ένα, το οποίο και θα μεταφερθεί στη μήτρα της μητέρα του. Τα υπόλοιπα ωάρια μπορούμε να τα καταψύξουμε χωρίς να γίνει γονιμοποίηση. Σήμερα, με την τεχνική της υαλοποίησης (vitrification) έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα με την κατάψυξη ωαρίων. Σε περίπτωση λοιπόν που το ζευγάρι έχει εγκυμοσύνη με το πρώτο ωάριο που θα γονιμοποιηθεί και θα μεταφερθεί στη μήτρα, κρατά τα υπόλοιπα ωάρια στην κατάψυξη.
Εάν η γυναίκα δεν μείνει έγκυος ή εάν μείνει κι αποφασίσει το ζευγάρι να αποκτήσει και δεύτερο παιδί ή τρίτο παιδί μετά από λίγα χρόνια, αποψύχουμε κάθε φορά ένα ωάριο, το οποίο γονιμοποιούμε και μεταφέρουμε στη μήτρα της μητέρας του.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει πολλές φορές αντιμετωπίσει παρόμοια θέματα και έχει πολύ προοδευτική στάση πάνω στα θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Πριν από χρόνια είχα την τιμή να παρευρεθώ στις συναντήσεις της Επιτροπής Βιοηθικής, μετά από πρόσκληση του Μητροπολίτη Λαυρεωτικής κ. Νικόλαου και είχαμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συζητήσεις πάνω στα θέματα Βιοηθικής.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ:
http://www.bioethics.org.gr/11_frame.html
http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/commitees/bioethics/k0006.htm
Αφήστε μια απάντηση