Δημιουργήθηκε ωοθήκη με τρισδιάστατη εκτύπωση!
Ωοθήκες τις οποίες χρησιμοποίησαν για μεταμόσχευση κατάφεραν να δημιουργήσουν ερευνητές του πανεπιστημίου Northwestern στις Ηνωμένες Πολιτείες, χρησιμοποιώντας τρισδιάστατο εκτυπωτή. Οι ωοθήκες αυτές εμφυτεύθηκαν σε ποντίκια, που τους είχαν αφαιρέσει προηγουμένως τις ωοθήκες και το εμφύτευμα έκανε τα πειραματόζωα ξανά γόνιμα και ικανά να τεκνοποιήσουν χωρίς πρόβλημα.
Το επίτευγμα αυτό θα μπορούσε στο μέλλον να ανοίξει το δρόμο για μοσχεύματα ωοθηκών, τυπωμένα από 3D εκτυπωτές, τα οποία θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν τη γονιμότητα και την ορμονική λειτουργία σε γυναίκες που είναι υπογόνιμες επειδή αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη λειτουργία των ωοθηκών τους ή τις έχουν αφαιρέσει εξαιτίας κάποιου προβλήματος υγείας.
Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής παράγει ένα “ικρίωμα” από ζελατίνη, δηλαδή βιολογικό υλικό που προέρχεται από ζωικό κολλαγόνο. Αυτό το “ικρίωμα” υποστηρίζει την ανάπτυξη των κυττάρων που παράγουν ορμόνες, ωοκυττάρων αλλά και την ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων.
Μπορεί η βιοπροσθετική ωοθήκη που εμφυτεύθηκε με επιτυχία στα ποντίκια, αποκατέστησε τον ορμονικό κύκλο τους, την ωορρηξία και την ικανότητα γέννησης απογόνων, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος και φυσικά για το εάν θα μπορούσε ποτέ να εφαρμοσθεί κάτι ανάλογο σε ανθρώπους.
Image Credit:
http://www.3ders.org/articles/20160401-3d-printed-ovary-implants-to-treat-female-infertility-successfully-tested-in-mice.html
Αφήστε μια απάντηση